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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
24/09/2015 |
Data da última atualização: |
29/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ARRUDA, R. L.; GARCIA, M. L.; CORTES, M. V. de C. B.; FILIPPI, M. C. C. de; CONCEIÇÃO, E. C. da. |
Afiliação: |
REJANNE LIMA ARRUDA, UFG; MYTHALI LIMA GARCIA, UFG; MARCIO VINICIUS DE C BARROS CORTES, CNPAF; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; EDEMILSON CARDOSO DA CONCEIÇÃO, UFG. |
Título: |
Use of Ruta graveolens L. vegetable extract standardised by furanocoumarin content to control Magnaporthe oryzae in rice plants. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Research Studies in Biosciences, v. 3, n. 9, p. 94-103, Sept. 2015. |
ISSN: |
2349-0365 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Blast, caused by the fungus Magnapor the oryzae, is one of the most widespread diseases affecting the rice crop. The use of fungicides to combat phyto pathogenic fungi causes great environmental problems. Plant extracts have been studied as an alternative method of plant pathogen control. Ruta graveolens has compounds with antifungal activity, such as furanocoumarins. The objective of this study was to test the effects of various concentrations of the standardised plant extract of R. graveolens as well as its fractions and furanocoumarins (psoralen and bergapten) on reducing M. oryzaemycelial growth. The aerial part of R. graveolens was grinded and subjected to a characterisation process, percolation, concentration, and furanocoumarin standardisation. The standardised extract was fractionated and the fractions were subjected to high-performance liquid chromatography (HPLC) to quantify furanocoumarins. The effects of the extract, fractions, and standards against mycelial growth ofM.oryzaewere tested in vitro. The plant material was handled in accordance with the guidelines established by the general methods of the Brazilian Pharmacopoeia. The furanocoumarin content was the highest in the ethyl acetate fraction. The best results for the mycelial growth test were observed using the extract and the hexane and ethyl acetate fractions. The standardised herbal extract of R. graveolens showed antifungal activity against M.oryzae. |
Palavras-Chave: |
Controle alternativo. |
Thesagro: |
Arroz; Arruda; Brusone; Doença de planta; Oryza sativa; Ruta graveolens. |
Thesaurus Nal: |
Antifungal proteins; Plant pathogens. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/130291/1/cf.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Registros recuperados : 11 | |
1. | | SOUZA, T. P. de; CHAIBUB, A. A.; ARRUDA, R. L.; SILVA, G. B. da; FILIPPI, M. C. C. de. Potencial dos isolados de Trichoderma asperellum para o biocontrole da brusone (Magnaporthe oryzae) do arroz. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 10., 2016, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2016. P. 35. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 311).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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2. | | SOUZA, L. T. de; ARRUDA, E. L.; ARRUDA, R. L.; WEBSTER, V.; YOSHIOKA, E. T. O.; MARIANO, W. dos S. Food deprivation on Gymnotus carapo (Linnaeus, 1758) - morphometric and microbiologic study. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE ECOLOGIA, 1., 2011, São Carlos. Anais... São Carlos: UFSCar, 2011. p. 352-356.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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4. | | ARRUDA, R. L.; PAZ, A. T. S.; BARA, M. T. F.; CÔRTES, M. V. de C. B.; FILIPPI, M. C. C. de; CONCEIÇÃO, E. C. da. An approach on phytoalexins: function, characterization and biosynthesis in plants of the family Poaceae. Ciência Rural, Santa Maria, v. 46, n. 7, p. 1206-1216, jul. 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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5. | | ARRUDA, R. L.; GARCIA, M. L.; SOUSA, T. P. DE; FILIPPI, M. C. C. de; CORTES, M. V. de C. B.; CONCEIÇÃO, E. C. da. Avaliação da atividade antifúngica do extrato de Ruta graveolens L. na inibição do crescimento micelial de Magnaporthe oryzae. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 9., 2015, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2015. p. 98. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 309).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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7. | | ARRUDA, R. L.; RODRIGUES, M. C. de M.; CORTES, M. V. de C. B.; FILIPPI, M. C. C. de; MASCARIN, G. M.; CONCEIÇÃO, E. C. da. Plant extract of Ruta graveolens standardized in furanocoumarins: resistance elicitorin rice plants against Magnaporthe oryzae. International Journal of Research Studies in Biosciences, v. 5, n. 8, p. 11-21, Aug. 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 5 |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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8. | | SOUSA, T. P. de; SOUZA, A. C. A. de; ARRUDA, R. L.; FILIPPI, M. C. C. de; SILVA, G. B. da. Resposta hormonal de plantas de arroz induzidas por PGPR e Trichoderma asperellum e submetidas à adubação silicatada. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 9., 2015, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2015. p. 118. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 309).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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9. | | ARRUDA, R. L.; SOUSA, T. P. de; FILIPPI, M. C. C. de; CORTES, M. V. de C. B.; CONCEIÇÃO, E. C. da. Utilização de extrato vegetal de Ruta graveolens L. no controle de Magnaporthe oryzae. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 10., 2016, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2016. p. 74. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 311).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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11. | | SOUZA, A. C. A. de; ARRUDA, R. L.; SOUSA, T. P. de; CORTES, M. V. de C. B.; D'AVILA, L. S.; CHAIBUB, A.; SPERANDIO, E. M.; FILIPPI, M. C. C. de. Supressão da brusone foliar em arroz de terras altas cultivado em sistema agroecológico com o uso de silício e bioagentes. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 10., 2016, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2016. p. 36. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 311).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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